Vic Firth 1930 - 2015

28.07.2015.

Vic Firth, legendarni timpanista Bostonskog simfonijskog orkestra, čuveni edukator, i osnivač Vic Firth kompanije, preminuo je u 85. godini. Everett „Vic“ Firth, legendarni muzičar edukator, i preduzetnik koji je nastupao 50 godina sa Bostonskim simfonijskim orkestrom i osnovao vodeću svetsku kompaniju za proizvodnju palica, je preminuo u nedelju u Bostonu. Imao je 85 godina. 

Rodjen uWinchester, Massachusetts-u i odrastao u Sanford-u, Vic Firth je bio sin Rosemary i Everett E., uspešnog trubača koji je mladjeg Firth-a naučio da svira kornet kada mu je bilo 4 godine. U narednim godinama Vic Firth je učio da svirana različitim instrumentima. Do srednje škole je već svirao perkusije, a od šesnaeste je već formirao osamnaestočlani „Vic Firth Big Band“ koji su nastupali širom Nove Engleske. U 21. godini, Firth je prosao audiciju, i time postao najmladji član Bostonskog simfonijskog orkestra. Firth je nastupao sa mnogim legendarnim dirigentima i muzičarima, uključujući i Leonard Bernstein, Serge Koussevitzky, Leopold Stokowski,Jascha Heifetz, Vladimir Horowitz and Seiji Ozawa.

Dok je još studirao na „New England Conservatory of Music“ Firth je takođe počeo da se posvećuje podučavanju, što će postati jedna od njegovih najvećih doživotnih strasti. Prvo je počeo u pripremnom odeljenju u školi, i kasnije došao na poziciju vođe perkusionog odeljenja, poziciju koju je držao čitavih 44 godina.Takođe je vodio brojne nadarene učenike kroz njihovo obrazovanje, uključujući Harvey Mason,Kenny Aronoff, i Anton Fig.

1992.godine, Firth je dobio počasni doktorat, a 1995. godine je primljen u „Percussive Arts Society“ kuću slavnih. Iz Bostonskog simfonijskog orkestra se povukao 2002. godine. „Vic je bio jednostavno savršen umetnik“, rekao je bivši dirigent orkestra, Seiji Ozawa. „Verujem da je bio najveći perkusionista, bilo gde u svetu.“ 

Firth je bio opsednut kvalitetom zvuka. To je bilo ono što ga je vodilo u njegovom sviranju, podučavanju, i na kraju ono što je dovelo do osnivanja Vic Firth kompanije, 1963. godine. Firth je prve palice napravio u svojoj garaži, i kada se pročulo o superiornom kvalitetu njegovih palica, kompanija je nastala. „Smatrao sam da je bila potreba za kvalitetnijim palicama od onoga što se proizvodilo u to vreme“ Firth se prisećao. „Takođe sam zamoljen da radim određene stvari koje su možda bile sofisticiranije od onoga što su mnogi timpanisti radili, tako da sam počeo da dizajniram palice da ih prilagodim onome što sam ja morao da radim.“ 

VicFirth je zaslužan za izmišljanje i standardizovanje mnogih ključnih proizvodnih procesa u upotrebi danas, u svetu proizvodnje palica. Uz sve tehnološke napretke koje je ostvario, on je uveo termin „ThePerfect Pair™“koji je postao čuven u svetu bubnjara.

Vic iza sebe ostavlja svoju užu i širu porodicu muzičara širom sveta, kao i nasleđe koje neće nikad biti zaboravljeno.

Komentari